Aangepaste leesboekjes

Engelse readers
Er is een lange traditie in het onderwijs van het Engels als tweede taal om leerlingen aangepaste leesboeken (de zgn. Readers) te laten lezen. Vele Engelse uitgeverijen hebben hele reeksen van dit soort aangepaste boekjes uitgegeven en dit proces gaat nog steeds door. De series zijn gebaseerd op woordaantallen en onderverdeeld in niveaus. Een groot aantal van deze readers zijn verkrijgbaar met audio cd en zijn op een zeer aantrekkelijke wijze ingesproken door professionele Engelse / Amerikaanse auteurs.

Indien het niveau van de boekjes net op of onder het niveau is van de leerling, kan het goed ingezet worden om de automatisering flink te ondersteunen. Wanneer het boekje net op of boven het niveau van de leerling is, kan het ingezet worden om de woordenschat te vergroten!

Voor beide gevallen geldt: wil het lezen van deze readers zoden aan de dijk zetten zal er heel regelmatig gelezen moeten worden ( in ieder geval niet langer dan twee weken tussen twee boekjes) en zal er per niveau ca. 5 boekjes gelezen moeten worden. Om te garanderen dat je echt aan de opbouw van een woordenschat bezig bent is het aan te bevelen om binnen een en dezelfde serie te blijven.

Er is een bijzonder grote selectie aan readers te vinden bij www.practicum-educatief.nl

© Copyright 2016 • MCLF Hoeks - Mentjens